We begeleiden je naar het beroep van bus- & autocarchauffeur!


Ze praten erover !

 

Het parcours van Yves Museur, Van militair tot autocarchauffeur. Een informatiesessie van BEchauffeur.BE op een evenement in samenwerking met Le Forem in Estaimpuis inspireerde Yves Museur om zich in de aanloop naar zijn pensioen om te scholen tot autocarchauffeur. Hij maakte er ook kennis met een autocarbedrijf, waar hij intussen als flexijobber aan de slag is. “Als ik dit vroeger had geweten, dan was ik al veel langer achter het stuur van een autocar gekropen.” 

 

Sara Vanderlinden vond dankzij BEchauffeur.be een schooldienst bij haar in de buurt. Sara  (36) uit Boutersem reed vanaf haar 21ste als chauffeur voor De Lijn. Tot ze haar carrière over een andere boeg gooide en in een ziekenhuis ging werken. Maar haar roeping bleek toch achter het stuur van een bus te liggen. “Sinds september rijd ik opnieuw busdiensten voor schoolkinderen. Dit is wat ik het liefst doe. Ik rij graag rond met die kinderen en tussendoor heb ik veel vrije tijd. Ik ben heel tevreden.”

 

Een infosessie van BEchauffeur.BE was een belangrijk moment voor Françoise Seulet in haar beslissing om buschauffeur te worden. Ze legde er goede contacten met busondernemers en kort daarna gaf ze haar job in een grootwinkelbedrijf op. Als veertiger was dat geen evidente beslissing, maar na bijna twee jaar achter het stuur van een bus is Françoise nog altijd bijzonder enthousiast over haar carrièreswitch. “Waarom heb ik niet vroeger voor het beroep van buschauffeur gekozen?”

 

 

 

Alijaj Qendrim, die een opleiding volgde als buschauffeur, is bij een privé-busbedrijf in Vlaanderen intussen al doorgegroeid tot adjunct-stelplaatsverantwoordelijke in Vilvoorde.

 

“Ik had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan”, reageert hij.


 Baris Serbet (26 jaar) was al veel langer met de bussector vertrouwd. “Mijn vader is al vijftien jaar buschauffeur voor De Lijn. Als kind beschikte ik over een gratis Mobib-kaart, waardoor ik mijn vader vaak vergezelde tijdens busritten in het weekend of de vakanties. Het loon en de vrijheid spraken me aan, maar toch deed ik eerst enkele andere jobs.

 Uiteindelijk waagde ik mijn kans bij een privé-busbedrijf in Vlaanderen voor een administratieve job bij het tanktransport. Toen ik daar aan slag was, kreeg ik het voorstel om in een opleiding te stappen.” En vanaf dan ging het heel snel voor Baris Serbet, die na enkele maanden als buschauffeur al het aanbod kreeg om stelplaatsverantwoordelijke te worden.